14-18 yaş aralığındaki sporcuların 9 farklı branşta yapılacak müsabakalarla mücadele edeceği Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali'nin açılış seremonisi Kazım Karabekir Stadyumu'nda yapıldı. Açılışta Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, EOC Vekil Başkanı Janez Kocijancic ve EOC Yönetim kurulu üyeleri, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Spor Genel Müdürü Yardımcısı Murat Kocakaya, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkan Yardımcısı Hasan Arat, Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu katıldı. 

TRT Erzurum çocuk korosunun söylediği İstiklal Marşı ile başladı açılış töreni. Olimpiyat oyunlarının doğduğu ülke olan Yunanistan kafilesinin geçişiyle devam etti. Geçit töreni alfabetik sıra ile Arnavutluk'un ardından sürdürüldü son olarak ev sahibi Türkiye'nin geçişi ile sona erdi. 

Erzurum Kazım Karabekir Stadyumu'nun kuzey kale arkası bölümüne seyirci alınmadı. O bölümde sinevizyon ve profesyonel sahne kuruldu. Göstericiler özellikle bu bölümde şovlarını sergiledi. Stadın dört bir yanında ise özel led ışıklı gösteriler yapıldı. 13'üncü Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali'nin maskotu "Karbeyaz" da törende yerini aldı.

Açılışta ilk olarak EYOF'a katılamayan Başbakan Binali Yıldırım'ın mesajı okundu. Binali Yıldırım, mesajında şu ifadeleri kullandı:

 "Dünya'nın önemli turizm merkezlerinden olan ve her geçen yıl adından başarıyla söz ettiren Erzurum'a ve Erzurumlulara bu organizasyonu icra etmemizden dolayı duyduğumuz memnuniyeti söylemek isterim. EYOF'un tüm sporcularına başarılar diliyorum. Bu önemli organizasyona destek verenlere canı gönülden saygılarımı iletiyorum.  Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum."

"EYOF gibi bu tarz organizasyonların ülkemizde yapılmasından büyük gurur duyuyorum" diyerek mektubuna başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, "Bu oyunların ve organizasyonların bölgemiz ve çevremiz ülkelerde ihtiyacı olan barış ve kardeşliğe de katkı sunacağından eminim. EYOF'un düzenlenmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum."

Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kürsüye gelerek ilk konuşmayı yapan isimdi. Sekmen, "Avrupa'nın yıldızlarına başarılar diliyorum. Şehrimizde bu olimpiyatları gerçekleştirmenin mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz" dedi.  

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu ise "Bugün bu büyük organizasyonlara bir yenisini EYOF ile ekliyoruz ve bu festivale ev sahipliği yapıyoruz. Olimpiyat oyunları için tecrübe edineceğimizden eminim” diye konuştu.  

Avrupa'dan 700'e yakın genç sporcunun bulunduğunu kaydeden Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "13. EYOF'ta sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. 2001 yılındaki yaz festivalini Trabzon'da gerçekleştirdik. Ülkemiz her alanda olduğu gibi spor alanında da çok önemli tesis kazanımına sahip olmuştur. Erzurum her türlü imkâna sahip durumda. EYOF'ta tüm sporculara sağlıklı müsabakalar diliyorum" açıklamalarında bulundu.  

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, herkesi selamlayarak, Dünya'yı kirletmeye çalışan insanlar varsa bu yaşadığımız dünyayı güzelleştirmeye çalışan insanların mücadelesi de çok fazla. Birileri karanlık bir tablo göstermeye çalışırken sanatla bu dünyaya can vermeye çalışanlar var. Şu an hep beraber açılışını yaptığımız bu organizasyonda iştirak eden gençlerimizi görerek iştahımız kabarmaktadır. Gençleri ortak paydada birleştiren bu  ve bunun gibi sportif faaliyetlerdir. Ortak heyecanlar arttıkça insanlar daha kolay birbirini anlayacak ve terör odakları zayıflayacaktır. Başarının gerçek ölçütünü madalyalar ve kupalar değil, birleştirici iletişim kuran gençler. Buradan ayrılırken herkes; bütün sporcular ve yabancı dostlarımız bu topraklara ait hakiki tebessümler götürecektir. EYOF, sporun getirdiği iyilik ve samimiyetin kurduğu köprünün adıdır. EYOF'un gerçekleştirilmesi aşamasında en büyük emeğin ve desteğin sahiplerine ufuk aşılayan ve  Türklerin yurt dışında vizyonunu değiştiren ve geliştiren ve söz sahibi yapan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan binali Yıldırım'a şükranlarımızı sunuyorum. Tüm çalışma arkadaşlarımıza ve ev sahipliği için Erzurumlulara teşekkür ediyorum" dedi. 

EOC Başkan Vekili Janez Kocijancic ise EYOF'ta yer alacak sporculardan gurur duyduğunu söyleyerek, sporcuların coşkusunu hissettiğini söyledi. Kocijancic, EYOF'ta mücadele edecek ülkelere başarılar diledi. 

13.'sü düzenlenen Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali'nde konuşmalarının ardından sıra resmi açılış törenine geldi. Burada deklarasyonu Bakan Akif Çağatay Kılıç ve EOC Başkan Vekili Janez Kocijanci  verdi.  Bakan Kılıç ve Kocijancic sırasıyla Erzurum'daki festivali açıyorum diyerek 13.'sğü düzenlenen EYOF'un resmi açılışını yaptı. 

Açılışın ardından olimpiyatların geleneği haline gelen olimpiyat bayrağı, 4 genç milli sporcu tarafından deklarasyonun ardından sahneye getirildi. Sporcular bayrağı göndere çekti ve olimpiyat bayrağı ile birlikte olimpiyat marşı çalındı. Milli kayakçı Berkin Usta bütün sporcular adına olimpiyat yemini etti. Tüm müsabaka hakemleri adına Firdevs Çakır yemin ederken, tüm antrenörler adına ise Türk antrenör Fatmanur Gül Oral olimpiyat yemini etti. 

13.'sü düzenlenen Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali'nde olimpiyat bayrağı ve olimpiyat yeminlerinin ardından sıra olimpiyat meşalesine geldi. Olimpiyatın düzenlendiği ülkelerin sporcularının yaktığı meşaleyi Türkiye adına Ayşe Durdu sahneye getirdi ve festival meşalesini taşıdı. Çim sahada meşaleye doğru yürüyen Ayşe Durdu, yine başka bir milli sporcu Serdar Deniz'e meşaleyi verdi ve o da olimpiyat meşalesini yaktı. 

Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali'ne 200 yerli-yabancı basın mensubu akredite edildi ve 150'e yakın basın mensubu EYOF'u basın tribününden desteklerken, 50'ye yakın foto muhabiri ise açılış enstantanelerini ölümsüzleştirdi. 28 bin kişilik Kazım Karabekir Stadyumu'na gelen soğuk havaya rağmen stadyumda açılışı 15 bine yakın seyirci takip etti.